9.9.2011

Elokuussa talouskasvun hyytymisen merkkejä

Elokuussa riitti sijoittajille haastetta, pörssit laskivat kaikilla mantereilla ja negatiivisia talousuutisia talouskasvun hidastumisesta/pysähtymisestä pursusi joka tuutista. Osakesijoittajille elokuu lienee melko turskainen, myös valuutoissa näkyi lisääntynyt epävarmuus suurempana volatiliteettina, mutta valuutoissa on helpompaa vaihtaa "voittavaan joukkueeseen" tai vaikkapa suojautua hedgaamalla jollain korreloivalla valuuttaparilla. NZD ja AUD heikkeni elokuun alkupuoliskolla rajusti mutta palautuivat aika hyvin elokuun loppupuolella. Omalta osaltani elokuu meni hyvin, sillä elokuusta tuli toinen perättäinen yli kymmenen prosentin tuottokuukausi (11,01 %/kk) ja samalla toinen peräkkäinen yli 1000 euron tuottokuukausi :)

Sveitsi päätti puolustaa 1.20 tasoa euroa vastaan

Elokuun puolivälissä aloin vältellä CHF-pareja ja päätöstä ei tarvinut katua. Tiistaina 6.8.2011 Sveistin keskuspankki ilmoitti puolustavansa 1.20 tasoa euroa vastaan hinnalla millä hyvänsä (ostamalla ulkomaista valuuttaa rajoittamattomasti) ja vaikutus kurssiin oli käsittämätön, EUR/CHF vahvistui 30 minuutissa 1.1000 -> 1.2000, joka oli pitkiin aikoihin suurin näkemäni liike. En pelaisi nyt frangin vahvistumisen puolesta sillä Sveitsin keskuspankki (SNB) näyttää ottavan maansa vienti- ja matkailusektorin kilpailukykyongelmat tosissaan, käytännössä Sveitsin keskuspankki voi painaa vaikka mielinmäärin lisää frangeja heikentääkseen frangia. Sveitsin keskuspankin vastatoimet frangin vahvistumiseksi saattavat tulla kalliiksi, sillä Sveitsin talous on eurooppalaisittain hyvässä kunnossa työttömyys prosentti on n. 3 % ja julkinen talous on ylijäämäinen. Vertailuarvona Sveitsin kilpailukyvystä käynee se, että prosentuaalisesti sveitsin valtion julkinen velka bruttokansantuotetta kohden vähenee yhtä paljon kuin suomella kasvaa.

Alla hyvä työkalu julkisten velkojen seuraamiseen:
The Global debt clock (The Economist)

Mitä tekee Japanin keskuspankki

Japanin keskuspankki on toistaiseksi ilmoittanut tukevansa maansa teollisuutta vientituilla interventioiden sijasta, mutta uskon että jenikin heikkenee seuraavien kuukausien aikana Japanin keskuspankin vastatoimien vauhdittamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!